Selecteer de taal

Bladvlekkenziekte (Guignardia aesculi)

Bladvlekkenziekte wordt veroorzaakt door Guignardia aesculi. Dit is een schimmel.

De schimmel overwintert op de afgevallen bladeren en infecteert van hieruit in het voorjaar de boom. Infectie verloopt via wonden op het blad die ontstaan door bijvoorbeeld vraat, hagel of regenschade. De wondjes hoeven niet groot te zijn om deze schimmel een kans te geven.
Vanuit de infectieplaats ontstaat een bruine verkleuring van het blad: een zogenaamde necrose. Deze necrose is vaak begrensd door een gele ring. Bij een ernstige aantasting door Guignardia aesculi lijkt het beeld van de aantasting sterk op de schade veroorzaakt door strooizout.
De aantasting is niet elk jaar even groot. Tijdens warme droge zomers is de aantasting vaak minder groot dan bij koele en natte zomers.

Een schade waarmee Guignardia aesuli vaak wordt verward, is schade door de paardekastanje-mineermot (Cameraria ohridella).

Het meest eenvoudige kenmerk om beide uit elkaar te houden is, dat de larven van de mineermot netjes tussen de bladnerven in vreten. De bladnerven blijven intact. De schimmel groeit echter ongestoord over de bladnerf heen.

 KastanjezorgDe foto toont een aantasting door Guignardia aesculi, de tweede toont een aantasting door Cameraria ohridella.

De foto toont een aantasting door Guignardia aesculi.
U ziet dat de schimmel over de nerven in het blad heen is gegroeid.
Dit is kenmerkend voor deze aantasting. 

 KastanjezorgDe foto toont een aantasting door de paardekastanje-mineermot.
Let op: de nerven van het blad zijn intact.
Deze vormen een dunne groene lijn tussen twee afzonderlijke mijnen.

 

Maatregelen bladvlekkenziekte

Middelen om de uitbreiding en of verspreiding van de Guignardia aesculi te voorkomen of te vertragen zijn niet voorhanden. In de professionele teelt is een bestrijdingsmiddel tegen schimmels toegelaten. Dit is echter niet beschikbaar voor particulier gebruik of voor gebruik in openbaar plantsoen of bos.
Wat over blijft om de uitbreiding of verspreiding van de schimmel te stoppen of te vertragen is het systematisch verwijderen van afgevallen bladeren. De schimmel overwintert namelijk op het afgevallen dode blad. Het verzamelde blad is normaal in composteer inrichtingen te verwerken.

Foreest Groen Consult BV
Van Pallandtlaan 10
6998 AW Laag-Keppel
0314 642221
info@kastanjezorg.nl

Website met tips over Vogelwering
Onderdeel van Foreest Groen Consult BV